Świeże Angewandte pełne niespodzianek

Dziś krótko i chemicznie (KiCh). Po przejrzeniu aktualnego numeru Angew. Chem. Int. Ed. postanowiłem go odrobinę wypromować, bo jest tam kilka znajomych nazwisk. Dostęp do wszystkich jest otwarty, więc każdy chemiczniezainteresowany może sobie zajrzeć. Opublikowały się dwa zespoły z Warszawy (brawo!). Jeden z UW, prof. Ewy Góreckej:
1

Drugi (dla mnie ważniejszy) wyszedł z zespołu prof. Agnieszki Szumnej z IChO. Dla większości czytelników ważniejsze będzie nazwisko Hanny Jędrzejewskiej (to co prawda nazwisko męża, ale Biotechnologia będzie wiedziała o kogo chodzi) oraz Michała Wierzbickiego (tu z kolei nie nazwisko męża, Technologia rozpozna):2Bardzo mnie takie wiadomości cieszą, autorom serdecznie gratuluję!

Trzeci artykuł nie został napisany przez Polaków, ale jednym z autorów jest bardzo symaptyczny Simon Krautwald z ETH, który ostatniego lata prezentował na studenckiej konferencji u nas wyniki swoich badań. Tu polecam zajrzeć z czysto chemicznej ciekawości, bo koncept nad którym pracują (stereodivergent synthesis) jest bardzo interesujący. W skrócie, z prochiralnych substratów, używając dwóch chiralnych katalizatorów (co daje cztery kombinacje), otrzymują cztery możliwe stereoizomery tego samego związku, utrzymując pozostałe warunki reakcji niezmienione. Poważnie, chemikom polecam zajrzeć:3O

Ostatni artykuł jest z kolei napisany przez kolegę moich kolegów z labu (też byli podekscytowani, gdy o tym przeczytali), doktoranta z zespołu pracującego u nas na uniwersytecie. Dla fanów syntezy totalnej:4

Będę tu w przyszłości meldował o polskich chemicznych osiągnięciach, które mi wpadną w oko. Jeszcze raz oklaski!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s