Alkohole w Japonii: sake (cz.2)

Jeśli staliśmy się posiadaczami butelki sake i chcemy spróbować zawartości, jako początkujący możemy stanąć przed dylematem – w jaki sposób ten trunek pić? A dokładniej: jak, w czym i z czym.

Zasadniczo sake pije się bez dodatków – choć fizycznie wykonalne jest picie na wiele sposobów: z lodem, colą, oranżadą Helleną bądź FKZ (Fantastyczny Klub Zet – fybierz, kup, zpróbuj), można też zrobić nieszczęsne sake bomb, ale po co?

Nie ma sztywnych reguł dotyczących temperatury podawania sake. W zależności od okazji i osobistych preferencji możemy pić je w temperaturze pokojowej, schłodzone (ale nie zamrożone), bądź podgrzane. W moim otoczeniu zazwyczaj pije się je schłodzone, ponieważ konsumpcja przeprowadzana jest spontanicznie, kosztem zawartości labowej lodówki. Polecam jednak spróbować sake lekko podgrzanego lub takiego w temperaturze otoczenia. Jeżeli konkretne sake nie przypadło nam do gustu, dajmy mu szansę w formie schłodzonej, bo niska temperatura zdusi nieco aromaty.

Do sake wypada coś zjeść, bo w Japonii rzadko pije się alkohol bez jedzenia. Typowe japońskie wyjście z grupą znajomych lub współpracowników do baru (izakaya) zawsze łączy picie (piwa, sake, wina, shochu, whisky i czego tam jeszcze się zachce) z jedzeniem. Jeżeli nie jest to „udziwniony” bar, to podawane są japońskie potrawy i przekąski: sashimi, fasolka edamame, tofu, czy pieczone podroby z kurczaka. Jeżeli pijemy w tanim miejscu, bardziej wykwintne potrawy mogą nam zastąpić frytki czy sałatka na bazie kapusty, a w warunkach polowych dadzą radę czipsy, suszony kalmar, ryżowe chrupki albo orzeszki. Wszystkie te produkty pierwszej potrzeby możemy dostać w całodobowych sklepików kombini, należących do jednej z licznych sieci (7-Eleven, Lawson i Family Mart to tylko największe!).

Odpowiedź na pytanie „w czym pijemy sake” jest doskonałym momentem, żeby wprowadzić tradycyjne japońskie jednostki objętości. Podstawową jednostką objętości związaną z sake jest  – równe ok. 180 ml. Zamawiając sake w barze często przyjdzie nam wyrazić wielkość zamówienia właśnie w tej jednostce. Zamówione ichigō lub nigō (odpowiednio jedna lub dwie jednostki) otrzymamy w dzbanku z wąską szyjką, nazywanym tokkuri, a z niego dopiero będziemy rozlewać alkohol między biesiadników. Najczęściej naczyniem, z którego pijemy bezpośrednio, jest ochoko, niewielka (30–50 ml) porcelanowa okrągła czarka.

IMG_5327.JPG

Dwa ochoko, w swojskim towarzystwie kieliszków.

Zanim sake trafi do tokkuri, a następnie ochoko, znajduje się w fabrycznej butelce. Butelka najczęściej ma objętość 4  (720 ml; nie 700 ml jak wódka i nie 750 ml jak wino) lub 10 , czyli jednego shō (1,8 l). Taka butelka, od swojej objętości, nazywana jest isshōbin i jest doskonałym prezentem, np. od szefa dla swoich studentów.

IMG_5328.JPG

Isshōbin (1,8 L), w towarzystwie mniejszej butelki (720 ml) i dwóch ochoko.

Na marginesie, kolejną jednostką objętości, większą od shō, jest to, czyli 18 l. W kanistrach o takiej pojemności zamawiamy rozpuszczalniki do labu. Nazywane są, także od swojej objętości, ittokan. I nie, nie pijemy z nich sake.

Innym tradycyjnym naczyniem na sake jest masu, czyli drewniane kwadratowe naczynie, przypominające po prostu pudełko. Nie miałem jednak szansy pić z takiego cuda.

Alternatywnym naczyniem na sake jest wysoka szklanka (o pojemności 1 , a jakże). W niektórych barach dostaniemy nasze zamówienie właśnie w takiej szklance, a wtedy istnieje szansa, że będzie wypełniona aż po brzeg, z nadmiarową objętością wylewającą się na dołączony spodek. Nalewający okazał w ten sposób, że nam nie żałuje, a my wypijamy to, co w szklance, i to, co się ulało, bo nic się nie może zmarnować.

Jeżeli nie mamy pod ręką godnego naczynia, polecam niewielkie papierowe kubeczki (do dostania w każdym kombini!). Nosząc paczkę takich kubeczków zawsze przy sobie, w torbie czy plecaku, jesteśmy przygotowani na każdą ewentualność, jaka może nas napotkać w miejskiej dżungli.

Advertisements

2 thoughts on “Alkohole w Japonii: sake (cz.2)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s